/ БГНЕС
Укриващият се в чужбина бивш лидер на Каталуния Карлес Пучдемон поиска парламентът на тази област да гарантира сигурността му, за да присъства на утрешното му заседание, без да бъде арестуван, предаде АП.
 
Испанският Конституционен съд попречи на Пучдемон да се върне на власт

В събота испанският Конституционен съд постанови, че Пучдемон, който избяга в Белгия след незаконно обявяване на независимост на Каталуния през октомври м.г., трябва да присъства лично в каталунския парламент, за да бъде избран отново за ръководител на правителството на Каталуния. Испанското правосъдие обаче е издало заповед за задържане на Пучдемон за бунт и метеж.

Казусът с независимостта на Каталуния отново е на дневен ред

Председателят на каталунския парламент има два избора на утрешното заседание. Той може да пренебрегне съдебното решение и да разреши гласуване на кандидатурата на Пучдемон за лидер на Каталуния било в негово присъствие, било по видеоконферентна връзка, която бе забранена от съда.

Депутатският имунитет не би пречил за ареста на Пучдемон, ако се върне в Испания

Другият вариант е той да предложи друг кандидат, но това вероятно ще предизвика остри реакции от привържениците на независимостта на Каталуния, които обещаха да организират митинг пред регионалния парламент.
БТА