/ ThinkStock/Getty Images
Парламентът на Каталуния обжалва пред испанския Конституционен съд решението на правителство в Мадрид да приложи през миналата година чл. 155 от конституцията, с което бе ограничено самоуправлението на автономната област, предаде ТАСС.

Вестник: Пучдемон обмисля да проникне в Испания в багажник на кола

Решението за обжалването е било взето миналия месец с гласовете на депутатите от просепаратистките партии. Против са гласували представителите на центристката партия "Граждани", на социалистите и на Народната партия, съобщи днес каталунският парламент в Туитър.

Ще продължи ли Каталуния похода към несигурното бъдеще?

На 27 октомври регионалният законодателен орган в предишния си състав взе решение за обявяване на независимост на областта. Конституционният съд на Испания обяви тази декларация за недействителна.

Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

По-късно испанският Сенат одобри искането на централното правителство да задейства чл. 155 от конституцията, в съответствие с който премиер Мариано Рахой разпусна каталунския парламент и правителство. След произведените на 21 декември предсрочни избори в Каталуния сепаратистките партии запазиха абсолютното си мнозинство в регионалния парламент, припомня ТАСС.
БТА