Карлес Пучдемон
Карлес Пучдемон / БГНЕС, архив
Правителството на Испания категорично отхвърли възможността бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон да управлява региона от чужбина, предаде Ройтерс.

На пресконференция правителственият говорител Иниго Мендес де Виго каза, че правителството ще оспори в съда всеки опит за осъществяване на това намерение.

Казусът с независимостта на Каталуния отново е на дневен ред

В сряда сепаратистките партии в Каталуния се споразумяха да преизберат Пучдемон за премиер на регионалното правителство, като да изпълнява функциите си чрез видеовръзка от Брюксел, където пребивава в доброволно изгнание. Ако се върне в Испания, Пучдемон е заплашен от арест по обвинение в противодържавна дейност и бунт заради обявената независимост на Каталуния.

Вестник: Пучдемон обмисля да проникне в Испания в багажник на кола

"Парламентарните правила са много ясни", каза Де Виго, според когото тези правила не предвиждат парламентарно присъствие, което не е персонално. "Тези стремежи са заблуда, те са напълно нереалистични и са в разрез с правилата и здравия разум" добави той.

Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

Според радио "Кардена сер" правителствени юристи са проучили каталунското парламентарно законодателство и са заключили, че всеки претендент за ръководител на изпълнителната власт в областта трябва да присъства лично при гласуването на кандидатурата му. Каталунските законодатели ще се съберат на първото си заседание следващата сряда, когато трябва да изберат парламентарен председател. Премиерът на областта може да бъде избран до края на месеца.

Конституционният съд анулира декларацията за независимост на Каталуния

Друг възможен кандидат за поста е бившият вицепремиер Ориол Жункерас. Той обаче е сред вкараните в затвора заради обявената независимост, а днес съдът му отказа да бъде прехвърлен в каталунски затвор, за да може да присъства на парламентарните заседания.
БТА