Публикуваха записите на черните кутии на самолета на Лех Качински
Публикуваха записите на черните кутии на самолета на Лех Качински / снимка: Reuters

Пълните записи на черните кутии на самолета на полския президент Лех Качински, който се разби в Западна Русия на 10 април, бяха поместени днес на сайта на полското министерство на вътрешните работи и администрацията, предадоха световните агенции.

Записите на полета, продължил около 40 минути, изглежда потвърждават тезата, че пилотите на президентския Ту-154М са пренебрегнали няколко предупреждения на автоматичните индикатори на машината. "Издигнете се, издигнете се", може да се чуе на няколко пъти през последните 20 секунди преди катастрофата. Това нареждане на автоматичните индикатори обаче изглежда не е предизвикало реакция от страна на пилотите.

16 минути преди катастрофата, от контролната кула на летището в западния руски град Смоленск са предупредили, че условията за приземяване са лоши поради гъста мъгла. Пилотите на полския президентски самолет обаче отговорили, че, така или иначе, ще опитат кацане.

След като самолетът се ударил в дърво, пилотите започнали да крещят и да ругаят.

Текстът бе публикуван на руски и на полски език, след като Русия предаде вчера на Полша цифрови копия на записите на черните кутии на самолета.

Братът на Лех Качински Ярослав, който е председател на опозиционната консервативна партия "Право и справедливост" и кандидат на предстоящите на 20 юни предсрочни президентски избори, призова днес Русия да изпрати и оригиналните записи, пише БТА. "Поддържам своето мнение, според което разследването трябва да бъде ръководено от поляци", подчерта той, цитиран от Франс прес.

Всички 96 души на борда на самолета на полския президент загинаха при катастрофата. Освен Лех Качински и съпругата му Мария, смъртта си намериха десетки представители на полския политически и военен елит.