Проучване сред 2000 възрастни британци установява, че много от тях не могат да посочат къде се намират основните органи в човешкото тяло, включително сърцето, мозъка и белите дробове, и знаят малко за здравето си. Това съобщава StudyFinds.

В проучване сред 2000 британци само двама от всеки трима (63%) вярват, че могат да определят точно къде се намират сърцето и мозъкът. Само 22% са успели да определят точното местоположение на жлъчния мехур. Половината от анкетираните не са успели да съобщят къде се намират бъбреците. Апендиксът създава най-много трудности: едва 38% знаят приблизително къде се намира той.

Участниците се справят също толкова зле с въпроси за тяхното здраве. Само 37% са уверени, че могат правилно да назоват кръвната си група. Само 24% знаят своя ИТМ (индекс на телесна маса), но признават, че изобщо не разбират как се изчислява. По-малко от 23% от хората знаят какъв трябва да бъде пулсът им в покой. Един анкетиран откровено заявява, че „не знае нищо за човешкото тяло“.

Всеки допълнителен сантиметър на талията повишава риска от проблеми със сърцето

Освен това хората, особено мъжете, са по-малко склонни да търсят лекарска помощ от началото на пандемията от COVID-19. За 37% от анкетираните това се дължи на нежеланието за претоварване на здравната система, а за 31% - на увереността, че здравословният проблем не е сериозен.

Само 50% от мъжете в сравнение с 63% от жените се обаждат на своя лекар, ако видят признаци на рак. Жените също са по-склонни да посещават лекар за почти всички здравословни проблеми, включително белодробни проблеми (51% до 44%) и проблеми с психичното здраве (34% до 24%).
БГНЕС