Протести след решението на президента на Малдивите да остане на власт
Протести след решението на президента на Малдивите да остане на власт / netinfo

Полицията в Малдивите влезе в сблъсъци със стотици протестиращи след като президентът Мохамед Уахид Хасан заяви, че ще остане на власт след края на своя мандат, предаде Ройтерс. Уахид трябваше да слезе от поста си в неделя, но тъй като никой от кандидатите не спечели необходимите 50 процента от гласовете на дълго отлаганите президентски избори в събота, страната изпадна в конституционен вакуум.

"Тъй като Конституцията не посочва какво трябва да се случи, Върховният съд реши, че правителството трябва да продължи (работата си), вместо да изпаднем в конституционен вакуум", заяви Уахид минути преди мандатът му официално да изтече.

Мохамед Нашид, който стана първият демократично избран президент на Малдивите през 2008 година, а в последствие бе принуден да слезе от поста си при спорни обстоятелства, е начело след първия тур на изборите с 47 процента от гласовете, отбелязва БТА. През 2008 година Нашид победи Мамун Абдул Гаюм, който бе на власт в продължение на 30 години и е обвиняван от опозицията и правозащитни организации, че управлява като диктатор. Верните поддръжници на Гаюм, включително неговият полубрат, който също участва в съботния вот, се противопоставят на опита на Нашид да се върне във властта.

Политическата партия на Нашид, която доминира в парламента, искаше да излъчи някой от своите членове, който да управлява страната до втория тур на изборите, насрочен за 16 ноември. Но в борбата между Нашид и опитния Уахид, решението (на парламента) бе отхвърлено. След като досегашният президент обяви намерението си да остане на власт, около 1000 симпатизанти на опозицията излязоха по улиците на столицата Мале и замеряха полицията с камъни, а тя отвърна с лютив спрей и палки, за да разпръсне тълпата. Протестите утихнаха рано тази сутрин и Уахид е бил видян да напуска Мале с охрана на борда на моторна лодка, придружен от съпругата си, допълва Ройтерс.