Промените в климата може да доведат до световна гражданска война
Промените в климата може да доведат до световна гражданска война / netinfo

Промените в климата могат да доведат до увеличаване на социалните и политическите конфликти по света, предупредиха учени и служители от ООН, цитирани от ДПА. Засилващото се глобално затопляне може дори да причини "световна гражданска война", каза водещият германски климатолог Ханс Йоахим Шелнхубер в Бали, където продължава Конференцията на ООН за климатичните промени. По думите му промените в климата ще предизвикат конфликти за ресурси като вода и храна, тъй като реколтите ще намалеят.

Той предположи също, че климатичните промени ще създадат нова вълна от бежанци. Според него около 500 милиона хора ще бъдат принудени да напуснат домовете си. Според Шелнхубер, който е и съветник на германския канцлер Ангела Меркел, ще има нов вид конфликт, свързан с разпадането на страни. Най-застрашени са страни от Африка, Централна Азия, Индия, Пакистан, Бангладеш, Китай, района на Карибите, Мексиканския залив и Андите, смята той.

Изпълнителният директорът на Програмата на ООН за опазване на околната среда – Ахим Щайнер, също изрази мнение, че борбата срещу глобалното затопляне ще бъде съществен въпрос за сигурността през 21 век. Според него високият риск за промени в климата е също шанс за международната общност да си сътрудничи за намиране на глобално решение.