Водолазът Теодора Балабанова загина в Гърция при опит да подобри рекорд на "Гинес" за дълбоко гмуркане в открити води. Инцидентът е станал в неделя в залива Торонеос на Халкидики, между полуостровите Касандра и Ситония.  Целта на 45-годишната българка е била да достигне дълбочина от 231 метра. Настоящият рекорд е 221 метра.
 
Българка загина, а съпругът й е в болница след гмуркане в Гърция

Заедно с нея е бил и съпругът ѝ, който е настанен в болница в Солун в тежко състояние след инцидента. Пред NOVA Михаил Балабанов бе категоричен , че двамата са извършили сериозна и усилена подготовка.
 
"Направихме много усилена и сериозна подготовка, дайвът тръгна перфектно, достигнахме дълбочината, плувахме нагоре, даже с известен консерватизъм и нещастието се случи на 40-ия метър, вече в крайната фаза на дайва, където проблеми с ухото предизвикаха вертиго у Теодора, а по-късно и при мен", казва той.
 
Балабанов обяснява, че вертигото е състоянието на дезориентация, всичко се върти, човек започва да се върти, не знае къде е горе, къде е долу и какво става. Това е все едно да ви качат на въртележка и да ви въртят със 100 км./ч, дава пример той.

"Теодора се държа геройски до последно, тя беше изненадана от ситуацията, както и аз, не изпадна в паника, но просто в един момент ресурсите свършиха и тя се удави", каза съпругът й.
 
Повече чуйте във видеото
nova.bg