море
море / ThinkStock/Getty Images
Водолазът Теодора Балабанова загина в Гърция при опит да подобри рекорд на "Гинес" за дълбоко гмуркане в открити води. Заедно с нея е бил и съпругът ѝ. Той също е пострадал. Настанен е в болницата “Свети Павел” в Солун в тежко състояние.  

Инцидентът е станал в неделя в залива Торонеос на Халкидики, между полуостровите Касандра и Ситония.  Целта на 45-годишната българка е била да достигне дълбочина от 231 метра. Настоящият рекорд е 221 метра.

2015-а: Световна шампионка в гмуркането изчезна във водите на Балеарско море (ВИДЕО)

Теодора Балабанова е трябвало да опита да подобри рекорда още в събота. Лошите атмосферни условия обаче я принудили да отложи гмуркането за следващия ден.  

При опита й в неделя тя е достигнала до 200  метра дълбочина. Според медиците причина за удавянето на Теодора е получена дезориентация.
 
Съпругът на Теодора - 47-годишният водолаз Михаил Балабанов, се гмуркал с нея и също пострадал. Той се е почувствал зле в морето и според директора на Бърза помощ, водолазната група, която ги наблюдавала, постепенно го е извадила на повърхността. Той е транспортиран с хеликоптер до Солун, където е настанен в интензивното отделение на болницата “Свети Павел”. Поставен е в барокамера, а състоянието му е тежко.

Гмуркането е осъществено с помощта на Atlantis Diving Center в Никити, първият официален български водолазен център в чужбина, на който Теодора и съпругът й са собственици. Двамата са едни от най-опитните гмуркачи в България.

Руснаци поставят рекорди по гмуркане (ВИДЕО)

"Теодора беше невероятен професионалист", коментират нейни съотборници от няколко страни, които са присъствали на опита за подобряване на рекорд на Гинес.  
В свое интервю Теодора е заявила, че е избрала мястото на гмуркането, защото познава морето. В Гърция тя работи от 8 години.