/ БГНЕС
Парламентарните избори в Испания идната неделя едва ли ще доведат до излизане от сегашната политическа безизходица, тъй като нито левицата, нито десните имат шанс да спечелят парламентарно мнозинство, прогнозират днес три проучвания на обществените нагласи в испански вестници.

Според анкети на компаниите за маркетингови и социологически изследвания "НС Репорт", ГАД3 и "СигмаДос" съответно за вестниците "Расон", "А Бе Се" и "Мундо", социалистите ще победят, но отново няма да разполагат с мнозинство за съставяне на правителство.

Партията на изпълняващия длъжността премиер Педро Санчес ще изгуби известна подкрепа, получавайки около 120 депутатски места, докато крайнодясната партия "Вокс" ще набере сила и ще стане третата по големина формация с около 40 депутати в 350-местната долна камара.

Десноцентристката Народна партия, която заедно със социалистите господстваше в политическия живот в Испания през по-голямата част на съвременната й история, се очаква да увеличи рязко броя на депутатите си, докато либералната формация "Сиудаданос" ще пострада най-тежко на поредните избори, оставайки с по-малко от една трета от местата, които получи през април.

Съгласно испанското законодателство днес е последният ден за социологически анкети преди изборите.
БТА