/ Gettyimages
Картина, нарисувана от бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела, представляваща вратата килията на остров Робен, където той е държан в продължение на 18 години, бе продадена за 112 575 долара в Ню Йорк, съобщи АФП.

Творбата, създадена през 2002 г., далеч надхвърля прогнозата на организатора на търга, който предвиждаше, че ще бъде продадена за между 60 000 и 90 000 долара.
 
Според аукционната къща това е първият път, когато на пазара е била продадена картина, нарисувана от носителя на Нобелова награда за мир от 1993 г. На платното, с размери 59 на 42 см, са изобразени в лилаво решетките на килията, гледани отвън, а в ключалката на вратата е поставен ключ.

"Когато баща ми се оттегли от президентството, той нямаше какво да прави. Мисля, че изкуството беше отличен начин да се изрази или да се опита да се примири с историята си ... целия си живот", каза дъщерята на Мандела, представяйки картината на търга. Общо Мандела е оставил около 22 скици, съобщава РИА Новости.
 
Съобщава се, че килия номер 5, вратата и ключът, която Мандела е изобразил на картината, е посещавана многократно от държавни глави от цял свят, включително от бившите американски президенти Барак Обама и Бил Клинтън.Нелсън Мандела прекара 18 години в затвора на остров Робен (1964-1982 г.).
 
Мандела (1918-2013) е един от лидерите на Африканския национален конгрес (АНК), борец срещу апартейда. Многократно е лежал в затвора. През 1994 г. в Южна Африка се проведоха първите национални избори с участието на африканското мнозинство, в резултат на което Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка. Той заема този пост до 1999 г.
БТА, БГНЕС