Призовават ЕС да не политизира случая с либийските деца
Призовават ЕС да не политизира случая с либийските деца / netinfo
Съветът на Арабския съюз Магреб изрази съжалението си от решението на Европейския съюз да политизира случая с либийските деца, жертва на заразяване със СПИН. Това съобщава либийската агенция ДЖАНА.

В изявление Съветът подчертава, че случаят е чисто юридически, а съдебната система е взела решението си при пълна прозрачност. Членовете му са изненадани от твърдата позицията на ЕС, който поставя бъдещите си отношения с Джамахирията на това какво ще бъде решението на съда по случая.

Съветът на Магреб призовава още ЕС да преодолее този вид “пазарлъци” като обявява, че отхвърля двойните стандарти когато става въпрос за човешките права. Организацията отново изрази солидарността си с либийските деца и семействата им и призова ЕС да прояви уважение към една от основите на демокрацията, а именно независимата съдебна система.

Същевременно ДЖАНА съобщава, че солидарност към болните деца са изразили и от Движението на необвързаните държави. То припомня, че присъдата срещу българските медицински сестри и палестинския лекар все още не е преминала през всички възможни нива на съдебната система.