Присъствието на „Хизбула” в Сирия по-голямо от всякога
Присъствието на „Хизбула” в Сирия по-голямо от всякога / ThinkStock/Getty Images

Ръководителят на шиитското движение „Хизбула” заяви, че неговата група води „критична и окончателна битка“ в Сирия, а присъствието й в страната е по-голямо от когато и да е било.

Хасан Насрала говори днес по време на събитие в чест на загиналия Хасан Хюсеон ал Хадж - водеща фигура в организацията на „Хизбула”, известен също като Абу Мохамед.

Според близката до групата телевизия „Ал Манар”, която излъчи речта, Ал Хадж е загинал на 10 октомври в Сал ал Габ - равнина в северозападна Сирия, където „Хизбула” има разположени бойци в подкрепа на режима на Башар Асад.

Според Насрала бойците на групата са се сражавали „в продължение на 30 години по границата с Палестина и сега са стигнали до Са ал Габ, където Абу Мохамед е загинал”.

Присъствието на „Хизбула” в Сирия е „по-голямо от когато и да е било - качествено, количествено и по отношение на екипировка“, каза още Насрала. Групата изпрати хиляди бойци да подкрепят сирийската армия в сухопътните и операции в централните, северните и северозападните части на страната.

Източник: БГНЕС