/ iStock/Getty Images
Големи американски компании водят кампания за превръщане на социалните мрежи в инструменти за политическо следене и налагане на принудителни мерки срещу консерватори, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

"Кока-Кола", "Старбъкс", "Върайзън", "Норт фейс" и други големи брандове спряха да рекламират във Facebook, след като леви активистки организации изразиха твърдението, че социалната мрежа не цензурира достатъчно политическата реч.

Facebook забрани крайнодясно движение

Директорът Марк Зукърбърг обеща миналата седмица повече контрол, включително отбелязване с предупредителен флаг на публикации на политици. Това, както можеше да се предположи, не задоволи по никакъв начин активистите, които виждат възможност да изгонят повече от политическите си врагове от публичното пространство.

Facebook и сега трие съдържания, в които се насърчава насилие, има и доста широка дефиниция какво значи недопустима реч на омразата. При все това коалицията от леви групировки, призоваваща за корпоративен бойкот под наслова "Стоп на омразата срещу печалба", иска прогресивистите да вземат още по-голяма власт в публичния наратив в социалните мрежи, предаде БТА.

Facebook ще дава приоритет на информации, основаващи се на източник от първа ръка

Америка е в състояние на културна цензура, в която Ейч Би О премахва временно "Отнесени от вихъра", "Нетфликс" трие сцени или епизоди от сериали като "Офисът", университети уволняват свои служители, които поставят под въпрос някои твърдения на движението "Животът на чернокожите е от значение".

Някои медии се включиха в кампанията, защото и без това съкращават бюджетите си за реклама заради икономическите последици от коронавируса и виждат възможност да спечелят хвалебствия от медиите. Но бойкотът показва и нещо още по-тревожно - опит да се мобилизират корпорациите срещу открития обществен дебат в Америка, пише американският вестник.
БТА