Приключването на казуса с медиците - ново начало за Либия и България
Приключването на казуса с медиците - ново начало за Либия и България / снимка: Sofia Photo Agency
Приключването на казуса с българските медици е ново начало в българо-либийските отношения. Около тази позиция са се обединили делегациите на министерствата на външните работи на България и на Либия.

Българската делегация в либийското министерство на външните работи - Генералния народен комитет за външни връзки и международно сътрудничество, бе водена от заместник-министър Феим Чаушев, а либийската от неговия колега, секретаря по европейските въпроси Абделати Обейди, съобщиха от Министерството на външните работи.

Двете страни са изразили задоволството си от приключването на казуса с българските медици, задържани в Либия. Изтъкната е общата увереност, че разрешаването на случая предоставя възможност за поставяне на ново начало в българо-либийските отношения. От българска страна е направено предложение за започване на практика на редовни политически консултации между министерствата на външните работи на двете страни. Заместник-министър Обейди е изразил задоволство от отправената към него покана да посети България за консултации през 2008 година.

По време на срещата е бил връчен и оригиналът на поздравителна телеграма от българския президент Георги Първанов до либийския лидер Муамар Кадафи по повод националния празник на Джамахирията. Двете делегации са обсъдили и провеждането на поредната 22-а сесия на Смесената междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество.

Заместник-министър Чаушев е представил интереса на редица български компании за сътрудничество с техни либийски партньори. В рамките на срещата е обсъден и въпросът за купуване на имоти за настаняване на българското посолство в Триполи и за резиденция на либийския временно управляващ в София.