Приднестровието призна Южна Осетия и Абхазия
Приднестровието призна Южна Осетия и Абхазия / снимкa: БГНЕС

Приднестровието, проруски сепаратистки район в Молдова, призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия, няколко дни след като това направи Русия, предаде Ройтерс.

"Признахме се взаимно", заяви президентът на Приднестровието Игор Смирнов на пресконференция в Тираспол преди "деня на независимостта" - 2 септември. "Още веднъж поздравявам нашите братя в Абхазия и Южна Осетия", каза още Смирнов.

Руският премиер Владимир Путин заяви, че Русия е в правото си по отношение на Грузия и отново обвини европейците, че действат само в свой интерес, а може би и в интерес на САЩ, предаде Франс прес.

"Каквото и да стане и каквото и да се говори, истината е на наша страна. Поведението ни е абсолютно морално и съблюдава действащото международно право", изтъкна Путин в изявление, излъчено от руската телевизия Вести-24.

"Вече съм казвал, че ако някои европейски страни искат да обслужват чужди външнополитически интереси, нека го правят, не можем с нищо да им попречим", заяви Путин, с което косвено обвини европейски страни, че действат от името на САЩ.

"Човек обаче е редно да се погрижи първо за себе си преди да мисли за другите. Мисля, че доста от европейските ни партньори ще помислят за това", добави Путин, цитиран от БТА.