/ Guliver/Getty Images
Държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев назначи своята съпруга за вицепрезидент, засилвайки семейната хватка около властта в богатата на петрол страна.

„Мехрибан Ариф Гизи Алиева е назначена за първи вицепрезидент на Република Азербайджан“, посочва Алиев в декрет, публикуван на сайта му.

Първата дама на Азарбейджан
Guliver/Getty Images

Своята популярност 52-годишната Алиева придобива като лидер на партията на своя съпруг „Йени Азербайджан“, начело на която е от 2005 г. Тя е и ръководител на влиятелната фондация „Гейдар Алиев“, кръстена на нейния свекър и бивш президент. Самата тя е родена във влиятелното семейство Пашаеви, Мехрибан беше виждан като потенциален наследник на съпруга си, който е на власт от 2003 г., след смъртта на баща си.

Първата дама на Азарбейджан
Guliver/Getty Images

Известна и със своя разточителен вкус, Алиева присъстваше и в някои от документите на американски дипломати, публикувани от „Уикилийкс“. В един от тях се посочва, че като първа дама тя си е правила значителни пластични операции, направени отвъд океана, а дрехите й „могат да се сметнат за провокативни дори и в Западния свят“. Алиева, която е дипломиран офталмолог, има дисертация и върху етичните аспекти на евтаназията.

БГНЕС архив

Според критици на решението на президента с назначението на първата дама се убива всяка възможна опозиция в страната и се набавят нови средства за разточителния живот на държавния глава и неговото семейство.
БГНЕС