Президентът Качински заплашва журналистка
Президентът Качински заплашва журналистка / снимкa: БГНЕС

Полският президент консерватор Лех Качински заплашил изтъкната полска телевизионна журналистка да съсипе кариерата й, съобщи БГНЕС. Причината били въпросите, които задала за омразния му Лех Валенса.

Както пише "Газета Виборча", Моника Олейник, журналистка от ТВН, известна с въпросите си "право в целта", интервюирала Лех Качински по време на европейската среща на върха в Брюксел, в която държавният глава участва въпреки несъгласието на либералното правителство на Доналд Туск. По време на интервюто Качински не скрил изненадата си, че европейските ръководители са включили основателя на профсъюза Солидарност в група, обсъждаща бъдещето на Европа.

Той обвинил Лех Валенса, че в миналото е обидил брата му близнак Ярослав Качински, който сега е водач на най-голямата опозиционна партия Право и справедливост. "Момиченце, момиченце, вече сте в черния ми списък. Ще съжалявате за това. Ще ви съсипя", казал Качински на журналистката веднага след интервюто.

Директорът на канцеларията на президента Пьотр Ковнацки потвърди, че е имало неприятна размяна на думи между президента и журналистката. Г-жа Олейник сметна, че може да обижда брата на президента. Това го нервира, обясни Ковнацки. Според "Газета Виборча" президентът след това повикал Моника Олейник, за да й се извини. Журналистката приела извиненията и телевизионният канал оттеглил оплакване срещу президента пред Полския съвет за радио и телевизия.