Президентски съветник загина в самолетна катастрофа в Конго, ранен е министър
Президентски съветник загина в самолетна катастрофа в Конго, ранен е министър / снимка: БГНЕС, архив

Главният съветник на президента на Демократична република Конго Жозеф Кабила Аугустин Катумба Мванке и още четирима души загинаха при самолетна катастрофа в централноафриканската държава в неделя, предаде Франс прес, като се позова на министъра на вътрешните работи Адолф Луману.

48-годишният Катумба Мванке бе смятан за "сивия кардинал" на Кабила.

Загинали са и двама американци, членове на екипажа. Останалите две жертви са местни жители.

Ранени били четирима души - министърът на финансите Аугустин Матата Поньо, губернатор на провинция, депутат и сътрудник на президента Кабила. Двама пътници не са пострадали.

Самолетът - двумоторен "Гълфстрийм 200" - който идвал от столицата Киншаса, се разбил при приземяване на летището в източния град Букаву. Той кацнал в средата на пистата и не успял да спре до нейния край, като убил двама селяни, които работели на полето.

Според служител на летището катастрофата се дължи на човешка грешка. Времето бе добро, пилотите са проявили лоша преценка, отбеляза той, цитиран от БТА.

Инцидентите със самолети в ДР Конго са често явление, отбелязва АФП. Всички около 50 авиокомпании в страната са включени в "черния списък" на Европейския съюз, който не допуска техни самолети в своето въздушно пространство.