Президентите на Русия и Грузия обсъдиха въпроса за Косово
Президентите на Русия и Грузия обсъдиха въпроса за Косово / снимка: BGNES

Руският президент Владимир Путин потвърди пред грузинския президент Михаил Саакашвили руската позиция по косовския въпрос с оглед наличието на сходни ситуации в постсъветското пространство. Това съобщи на ИТАР-ТАСС Алексей Громов, прес-секретар на руския президент.

Руският президент сметна за необходимо да информира по-подробно Саакашвили за дискусиите по косовския въпрос на срещата на Г-8, отбеляза Громов.

Путин и Саакашвили подчертаха важната роля на Русия в процеса на решаването на грузинско-южноосетинския конфликт. Още по-голямо участие на Русия в него според Саакашвили безспорно би имало положителен ефект, отбеляза прес-секретарят на руския президент.

Русия се придържа към принципа за териториална цялост на държавите, потвърди на срещата със Саакашвили Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "За жалост се предприемат опити тези основоположни принципи да бъдат размити, което естествено създава за нас проблеми в постсъветското пространство", заяви Путин. Той изрази надежда, че проблемът ще може да бъде обсъден на утрешната неофициална среща на върха на ОНД в Санкт Петербург.

Откритият в Санкт Петербург международен икономически форум е добър терен, за да се видят по-широко възможностите на цялото постсъветско пространство в сътрудничеството не само с Русия, но и с партньорите й в чужбина, отбеляза руският президент.

Близките, приятелски отношения въз основа на принципа за териториална цялост и зачитане на взаимните интереси са основният, стратегически принцип на грузинския подход към Русия, увери в отговор Михаил Саакашвили. Убеден съм, че има много въпроси, по които трябва да намерим решения, добави той.