Новият премиер на Италия Марио Драги обяви програмата си за спасение на страната
Новият премиер на Италия Марио Драги обяви програмата си за спасение на страната / БТА
Новият премиер на Италия Марио Драги призова днес за преустройство на страната, затънала в здравна и икономическа криза, в рамките на "по-интегриран Европейски съюз", предаде Франс прес.

"Също като правителствата веднага след войната имаме отговорността да започнем едно Ново преустройство", заяви той, представяйки програмата си в парламента. "Това е нашата мисия като италианци - да оставим на децата и внуците си една по-добра и по-справедлива страна", добави премиерът.

Марио Драги, поел в събота поста от Джузепе Конте, застава на държавното кормило в трудна ситуация - Италия, наближаваща прага от 100 000 смъртни случая сред заразени от COVID, регистрира през 2020 г. един от най-тежките спадове на БВП в еврозоната - с 8,9 на сто.

Бившият управител на Европейската централна банка се обяви за "по-интегриран Европейски съюз, който да стигне до общ публичен бюджет, способен да подкрепя страните членки през периодите на рецесия".

Същевременно обаче провъзгласи "необратимостта на избора в полза на еврото". "Без Италия няма Европа", добави той.

"Основното задължение за всички нас и на първо място за мен като председател на кабинета е да се борим с всички средства срещу пандемията и да спасим живота на своите сънародници", заяви Марио Драги.

Източник: БТА