Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че страната му е солидарна в скръбта си с Барселона и другите градове в Европа, пострадали от атентати, предаде АП.
 
Предотвратиха втори голям атентат в Каталуния

След вчерашния атентат Рахой посети Барселона. Той заяви, че в момента пострадалите и роднините и приятелите им са основният приоритет на властите. Той каза, че Каталуния е била ударена "днес от джихадисткия тероризъм, както други градове по света".
 
По думите на испанския премиер жителите на Париж, Ница, Брюксел, Берлин и Лондон са изпитали "същата болка и несигурност, както изпитаната днес от Барселона". Рахой обяви тридневен траур за цяла Испания.
 

БГНЕС


Граждани на 24 страни са убити и пострадали в атентата в Барселона

Потвърденият брой на загиналите при атентата в Барселона е ревизиран на 13, предаде АП. Според представител на каталунското министерство, цитиран от Ройтерс, той може да нарасне. Жоаким Форн, представител на регионалното министерство на вътрешните работи заяви, че ранените са над 100.
 
Терорът на Ислямска държава достигна Барселона (ВИДЕО)

"Нашият приоритет е да спасим животи. А другият ни приоритет е полицейското разследване, да намерим отговорните за атентата, както и всеки, който им е помагал пряко или непряко", каза регионалният премиер Карлес Пучдемон, цитиран от АП.

За Испания вчерашният атентат е най-кървавият от 2004 г., когато вдъхновени от Ал Кайда атентатори извършиха координирани нападения срещу пътнически влакове в Мадрид, при които загинаха 192 души.
БТА