Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Барселона, съобщи  Ройтерс.
 
Пропагандната медия на „Ислямска държава“ „Амак“ съобщи, че „войници“ на групировката са извършили нападението с микробус в Барселона, предаде и АФП. „Извършилите нападението в Барселона бяха войници на „Ислямска държава“, съобщава „Амак“.

Десетки жертви при нападението с микробус в Барселона (ВИДЕО/СНИМКИ)

Испанската полиция съобщи, че шофьорът на микробуса, който се вряза в тълпата в Барселона, е все още на свобода, предаде АФП.

Представител на местната полиция съобщи, че двама други заподозрени за връзки с нападението са арестувани - испанец и мароканец. Нито един от двамата задържани обаче не е бил шофьор на микробуса, който се вряза в пешеходци, отбелязва „Гардиън”. Полицейски служител заяви, че двамата задържани са били директно свързани с нападението, но „това не означава, че някой от тях е автор на атаката“.

Все още не е известно местонахождението на шофьора-нападател. Двамата задържани са испански граждани от град Мелиля от марокански произход.

Терорът на Ислямска държава достигна Барселона (ВИДЕО)

По-рано беше съобщено, че предполагаемият наемател на микробуса, използван при атаката в Барселона, е бил задържан, предаде ТАСС, като се позова на испанския вестник "Публико".

Каталунските власти потвърдиха за 13 убити при атаката в Барселона

Това е мъж на име Дрис Укабир. Той е с постоянен адрес в Санта Перпетуа де Могода, северно предградие на столицата на Каталуния, съобщи друг испански вестник "Паис". Заедно с Укабир е бил задържан още един човек, свързан с днешната атака, допълни "Публико".
 
В испанските медии се появиха информации, че Дрис Укабир се е предал на полицията доброволно, след като е видял снимките си в интернет, предава „Гардиън”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЕРОРА В БАРСЕЛОНА

Съобщава се, че той е пояснил на полицията, че документите му са били откраднати преди атаката и твърдял, че той няма нищо общо с нея. Все още обаче няма официално потвърждение за това от властите.

 

В медиите и социалните мрежи вече се появиха спекулации за самоличността на предполагаемите заподозрени.
Агенция Фокус