Реакции от САЩ, ЕС и НАТО на атентата в Барселона (ВИДЕО)
Американският президент Доналд Тръмп осъди "терористичното нападение" в Барселона, при което бяха убити най-малко 13 и ранени над 50 души, и обеща помощта на Съединените щати на испанските власти, предаде АФП.

"САЩ осъждат терористичното нападение в Барселона, Испания, и ще направят всичко необходимо да помогнат", написа Тръмп в Twitter. "Бъдете храбри и силни, обичаме ви!", добави той.
Малко по-рано държавният секретар Рекс Тилърсън увери, че САЩ ще помагат на Испания в разследването на нападението.
 

Десетки жертви при нападението с микробус в Барселона (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Терористите из цял свят трябва да знаят, че САЩ и съюзниците им са решени да ги открият и изправят пред съда", каза Тилърсън на пресконференция във Вашингтон с японския министър на външните работи Таро Коно и министрите на отбраната на двете страни.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЕРОРА В БАРСЕЛОНА

ЕС е готов да окаже пълна подкрепа на Испания в борбата с тероризма, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.
 
"Европа стои рамо до рамо с Барселона. Мислите ни днес са с жертвите на нападението и всички засегнати. Ще окажем пълна подкрепа на Испания", каза Туск.

Френският президент Еманюел Макрон изрази "солидарността на Франция за жертвите на трагичното нападение в Барселона". "Оставаме единни и решителни", добави той в Twitter.

Великобритания "е солидарна с Испания срещу тероризма", заяви британският премиер Тереза Мей. "Мислите ми са с жертвите на ужасното нападение в Барселона и със спасителните служби. Великобритания е солидарна с Испания срещу тероризма", заяви Мей в Twitter.
 
Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт осъди "отблъскващото нападение" в Барселона.
 
Задържаха предполагаемия атентатор от Барселона (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кметовете на Лондон и Ница, където бяха извършени атентати с тежкотоварни превозни средства, изразиха подкрепата си за жителите на Барселона, предаде ДПА.
 
"Мислите ми са с жертвите на това варварско терористично нападение в прекрасния град Барселона и със смелите им спасителни служби. Лондон стои с Барселона срещу злото на тероризма", написа в Twitter кметът на Лондон Садик Хан.
 
"Ужасен съм от терористичното нападение в Барселона. Ница е солидарна с Барселона и подкрепя жертвите на това позорно нападение", туитна кметът на Ница Кристиан Естрози.

НАТО изрази пълната си подкрепа за Испания и готовност заедно да се борят с тероризма, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
 
"Осъждам ужасяващото нападение в Барселона. Мислите ми са в всички пострадали. Ние сме заедно с Испания в борбата с тероризма", каза Столтенберг.

Русия решително осъжда терористичната проява в Барселона, заяви руското външно министерство, цитирано от ТАСС. "Това зло няма никакво оправдание. Изразяваме съчувствие към народа на Испания. Скърбим заедно с вас", добави министерството.
 
Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на испанския крал Фелипе Шести, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.
 
"Решително осъждаме това жестоко и цинично престъпление, извършени против мирни граждани", се казва в комюникето. Руският президент подчерта, че атаката в Барселона "потвърждава за пореден път необходимостта от реално обединяване на усилията на цялата международна общност за безкомпромисна борба против силите на терора".
 
Премиерът Борисов изрази съболезнования за жертвите в Барселона
 
В телеграма до испанския си колега Мариано Рахой премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при днешния терористичен акт в Барселона.

Президентът Румен Радев също изрази солидарност с Испания след терористичната атака в Барселона, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
БТА