Прекратиха търсенето на южнокорейските моряци в Антарктическия океан
Прекратиха търсенето на южнокорейските моряци в Антарктическия океан / снимка: Reuters

Търсенето на 17 моряци от потъналия вчера южнокорейски риболовен кораб в Антарктическия океан бе прекратено, съобщиха АФП и ДПА. „За съжаление трябва да приемем, че вероятността някой от изчезналите да е все още жив, е нулева”, заявил за ДПА шефът на спасителната операция Дейв Уилсън. „При температура на водата 2 градуса по Целзий времето, за което човек може да оцелее, е много, много кратко”, подчертал той.

„Онези, които не получат сърдечен удар при падане в толкова студена вода, губят съзнание до един час и не могат да бъдат съживена след повече от два часа във водата”, допълнил Уилсън, като се позовал на мнения лекари.

Корабът потънал в 6.30 ч. местно време (17.30 ч. по Гринуич в неделя) на 1850 км от американската антарктическата база МакМърдо и на 2250 км от Нова Зеландия, заявил говорител на новозеландската брегова охрана, посочва БТА. 

20 души са били спасени от друг кораб, петима били извадени мъртви от морето, и 17 бяха обявени за изчезнали, добавил той.

Според южнокорейската агенция Йонхап на кораба се намирали 8 южнокорейци, 8 китайци, 11 индонезийци, 11 виетнамци, 3 филипинци и един руснак. Загиналите са двама индонезийци, двама южнокорейци и един виетнамец, съобщи южнокорейското външно министерство. Не са известни причините за потъването на кораба, който не подал сигнал за бедствие.