Предлагат Дачич и Тачи за Нобелова награда за мир
Предлагат Дачич и Тачи за Нобелова награда за мир / снимка: БГНЕС, архив

Премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи, заедно с Върховния представител на Евросъюза по външната политика Катрин Аштън, са предложени за получаване на Нобеловата награда за мир.

Като основна причина за издигането на кандидатурите им инициаторите на предложението посочват тяхната роля при нормализацията на отношенията между властите в Белград и Прищина, предаде Танюг.

„Споразумението от месец април, което бе постигнато с посредничеството на Аштън, е от ключово и историческо значение не само за Сърбия и Косово, но и за целия Балкански регион”, се казва в писмото с предложението. В него се подчертава, че двамата премиери са се „разделили окончателно с миналото и търсят път към светлото бъдеще и са демонстрирали храброст и визия”, пише БГНЕС.

Според инициаторите Аштън от своя страна е показала „лидерско поведение при посредничеството между двете страни”. „Споразумението доказа, че е възможно да се преодолее етническата омраза и че отделни лица могат да постигнат договореност, ако са водени от искреното желание на добрата воля, търсят компромис и се опитват да решат на пръв поглед нерешими проблеми”, се казва още в документа.