Хората, които са преболедували от новия коронавирус и не са се ваксинирали, са пет пъти по-застрашени да се разболеят отново в сравнение с тези, които са с ваксини, установи изследване на израелски учени, цитирани от електронното издание “Хелтдей”.

Специалистите смятат, че поставянето само на една доза от препарат срещу COVID-19 след преболедуване осигурява допълнителна защита срещу повторно заразяване. 

Изследователският екип, ръководен от Ронен Арбел от здравната организация “Клалит хелт сървисиз” в Тел Авив, разполага с данни за повече от 149 000 пациенти в Израел. Всички те са се възстановили от COVID-19 и не са били ваксинирани, преди да се заразят. Над 83 000 от тях са си поставили препарат срещу новия коронавирус след оздравяване, като 354 са се заразили отново в сравнение с 2168 души, които и след преболедуването не са пожелали да бъдат ваксинирани. Това води до около две повторни инфекции на 100 000 сред ваксинираните пациенти в сравнение с 10 на 100 000 при неваксинираните, изчисляват специалистите. 

Ще сложи ли Омикрон край на пандемията: Честният отговор

Данните са за препарата на Pfizer/BioNTech, който е 82 процента ефективен сред хората на възраст от 16 до 64 години, както и 60 процента сред по-възрастните пациенти.

Смята се, че имунитетът, придобит в резултат на инфектиране, е по-краткотраен.  „Много е добър за три месеца, а може и за много по-дълго, но не и за постоянно“, обяснява експертът по инфекциозни болести д-р Брус Фарбър от "Нортуел хелт", Ню Йорк. Според него е нереалистично да се очаква, че преболедуването ще осигури постоянен имунитет.

"Това не го виждаме нито при грипа, нито при обикновените коронавируси. Това не виждаме и при риновирусите. Хората се заразяват с тях отново и отново. И мисля, че така ще бъде и сега", каза Фарбър.

Специалистите смятат, че поставянето само на една доза от ваксина срещу COVID-19 след преболедуване осигурява допълнителна защита срещу повторно заразяване.  Фарбър прогнозира, че хората ще се нуждаят от ежегодна ваксина срещу новия коронавирус. 

Данните от изследването са публикувани в изданието “Ню Ингланд джърнъл ъв медсин”. 
 
БТА