Правителството на Украйна с отговор към Янукович
Правителството на Украйна с отговор към Янукович / снимка: БГНЕС, архив

Правителството на Украйна повтори, че Виктор Янукович вече не е законен президент и че само парламентът може да поиска военна помощ от Русия.

Украинското правителство заяви това в отговор на писмо до руския президент Владимир Путин, за което Москва твърди, че било написано от Янукович, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин в понеделник прочете пред Съвета за сигурност писмо с дата 1 март, представено като написано от Виктор Янукович. В него се отправя молба към Русия да се намеси с военни средства в Украйна, която по думите на автора "е на ръба на гражданската война", припомня БТА.

В писмо с дата 4 март до членовете на Съвета за сигурност постоянният представител на Украйна в ООН Юрий Сергеев подчертава, че сваленият от парламента Янукович, който потърси убежище в Русия, "вече не е законният президент на Украйна", а отстраняването му от длъжност е извършено съгласно чл. 112 от конституцията на Украйна.

Освен това единствено украинският парламент "има изключителното правомощие да одобри решение за влизането на чуждестранни военни сили на територията на Украйна", съгласно чл.85, параграф 23 от конституцията на Украйна, се отбелязва в писмото на украинския постоянен представител в ООН.

"Следователно молбата на Виктор Янукович до руския президент да използва (руските) военни сили в Украйна не може да се приема като официална молба от Украйна", заключава Сергеев.

Според прочетеното от Виталий Чуркин в понеделник писмо Янукович моли Путин "да използва въоръжените сили на Руската федерация за възстановяването на реда, мира и стабилността и за защита на населението на Украйна".

На 28 февруари Янукович направи напълно противоположно изявление на пресконференция в руския град Ростов на Дон близо до украинската граница, отбелязва АФП.

"Всякакви военни действия в сегашната ситуация са недопустими. Нямам намерение да искам военна помощ", заяви тогава Янукович.