/ БТА
Европейският парламент (ЕП) ще обсъди и гласува в сряда становището си в преговорите с останалите институции на ЕС по промените в правилата за международните товарни пътни превози.

Протест в Страсбург организират български превозвачи на 27 март

В последната година парламентарната комисия по транспорт не успя да постигне съгласие, макар да разисква този въпрос два пъти. Затова текстовете ще бъдат обсъдени направо в пленарната зала. След гласуването се очаква ЕП да очертае становището си, след което да започнат преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС. Засега трите институции отчитат съществени различия във виждането си какви промени са необходими за повече справедливост и безопасност за превозвачите.

България ще настоява ЕП да не гласува промените за превозвачите

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят предложение за прекратяване на смяната на сезонното часово време. Очаква се Европейският парламент да предложи смените да престанат от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно "лятно" часово време, а онези, които предпочитат астрономическото (зимното), да прекратят промените от октомври с.г.
БТА