/ БГНЕС

Превозвачи излязоха на протест в Брюксел срещу промените в европейските регулации, известни като „Мобилен пакет 1“. Стотици представители на бранша от България, Румъния, Полша, Литва и Унгария изпълниха площад „Люксембург“ пред сградата на Eвропарламента, където транспортната комисия гласува по спорните текстове.

БГНЕС


Евродепутатите са отхвърлили българските предложения, каза за „Дарик“ евродепутатът Светослав Малинов. Те са приели, че камионите трябва да се връщат в отправната точка на всеки четири седмици, както и че водачите не могат да спят в кабините.

Два от докладите обаче не са получили достатъчно гласове като цяло. Очаква се координаторите от различните политически групи да решат, дали пакетът ще бъде изпратен за гласуване в пленарна зала. Според Малинов гласуването трябва да се отложи.

Росен Желязков: Протестът на превозвачите в Брюксел не е израз на евроскептицизъм

Най-проблемно за превозвачите е предложението камионите да се прибират в България на всеки четири седмици. Ако то бъде прието, българските компании са обречени на фалит, посочват от бранша.

БГНЕС

Сред основните искания на протестиращите е да отпадне забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. От бранша настояват още шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници.

БГНЕС


Зад протеста застанаха както президентът Румен Радев, така и правителството, като транспортният министър Росен Желязков ще се присъедини към демонстрацията в белгийската столица. 

Транспортният министър Росен Желязков заяви по време на протеста, че е получил уверения от Европейската комисия, че дори и ако в Европарламента връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи.