Репортаж на Искра Койчева
101088
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Протест в Страсбург организират български превозвачи на 27 март, когато Европейският парламент ще дебатира пакета "Макрон". 

"Това е единственото нещо, което можем да направим като бранш. За съжаление, ясно е на всички, че става въпрос за политическо решение, което ние не можем да вземем и затова ще се опитаме да повлияем на това решение с всички възможни средства", заяви в Пловдив Ангел Траков, председател на Съюза на международните превозвачи. 

България ще настоява ЕП да не гласува промените за превозвачите

"Тъй като времето дотогава е малко за организиране на повече хора, за Страсбург ще пътуват около 200 представители на българските превозвачи с един самолет", обясни още Траков.

"Доволен съм от част от българските евродепутати. Ангел Джамбазки, Андрей Новаков и Петър Курумбашев направиха много за борбата срещу този пакет, но къде бяха другите ни представители в ЕП", коментира с недоумение и възмущение председателят на Съюза на международните превозвачи. По думите му, много от евродепутатите, гласували пакета "Макрон", не са запознати  в детайли с проблема на превозвачите и точно в това е трябвало да се изрази работата на българските евродепутати.

10 януари: Превозвачите на протест в Брюксел (СНИМКИ)

"Ако се стигне до гласуването на този пакет, ударът върху бранша ще е много тежък. При такъв сценарий 90% от фирмите, които членуват в Съюза на международните превозвачи, са "застрашени от изчезване". Финансовите санкции, предвидени в текстовете на пакета, са толкова големи, че малките фирми няма да могат да ги плащат", категоричен е Ангел Траков.

БГНЕС

В момента в Европа глобите започват от 2000 и достигат до 15 000 евро. "За нас, а и не само, това са огромни суми. Свидетели сме от години наред как държавните институции на богатите държави си пълнят бюджетите с безумни санкции", добави още той.

Превозвачите на протест в Брюксел, отхвърлиха желаните от тях промени (СНИМКИ)

В Страсбург българските превозвачи ще бъдат подкрепени от колегите им от Латвия, Литва, Румъния, Унгария и Полша.

"Напълно подкрепяме протеста на превозвачите - ще водим битката на различни фронтове с една и съща кауза", каза пред Агенция „Фокус“ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков по повод заявката на българските превозвачи за протест на 27 март в Страсбург срещу пакета „Мобилност“ 1. Според него протестът е изразно средство на позиция, която и страната, и членовете на ЕП от България защитават много яростно.