/ БТА
Според министерството на правосъдието на САЩ, което повдигна обвинения срещу 17 души, фентанил е бил внесен контрабандно в Лос Анджелис от Мексико в пожарогасители, предаде ДПА.

Десет от заподозрените са задържани в САЩ, а останалите седем се издирват в Мексико, се казва в изявлението на ведомството.

В обвиненията се твърди, че базираната в Сан Диего транспортна компания Carin Trucking е управлявала най-малко шест полуремаркета, които редовно са пресичали границата.

Тези камиони са превозвали пожарогасители, пълни с фентанил, метамфетамин и хероин, прикрити от скрап, твърди министерството на правосъдието.

Смъртните случаи с фентанил се увеличават, като през 2023 г. фентанилът ще стане най-смъртоносният наркотик в окръг Лос Анджелис. През 2016 г. фентанилът е причинил едва 20% от смъртта при свръхдоза в цялата страна, докато през 2022 г. този процент скача до 92%.
След като пресекат границата, камионите, участващи в контрабандната схема, продължавали до Лос Анджелис, където куриер вземал пожарогасителите за разпространение, твърди министерството на правосъдието.

Двугодишното разследване на правителството, наречено "Операция "Димни скачачи", води до 13 конфискации: "680 992 таблетки фентанил, 3 кг фентанил на прах, 17 кг хероин и 10 418 таблетки, съдържащи метамфетамин", се казва в изявлението.

В САЩ тази година са иззели количество фентанил, достатъчно да убие всички американци

На 8 февруари властите започват да извършват арести. Шестима от 10-те заподозрени бяха задържани в Лос Анджелис.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА