/ ThinkStock/Getty Images
Повечето хора мислят, че светът е по-опасен днес, отколкото беше преди две години, като същевременно нарастват страховете от политически мотивирано насилие и от оръжия за масово поразяване. Това са изводите в допитване на Фондация Глобални предизвикателства, предаде Ройтерс.

В изследването 6 от 10 анкетирани казват, че опасностите са се увеличили, като конфликтите и ядрените или химическите оръжия се възприемат като рискове, срещу които по-неотложно трябва да се действа, отколкото растежа на населението или климатичните промени.

Доклад: Светът се сблъсква с последиците от пропитите с омраза политики

Резултатите от проучването бяха оповестени в момента, в който лидерите на НАТО се събират за срещата си на върха. Конфликтите в Сирия, Йемен и Украйна, напрежението със Северна Корея и Иран заради ядрените им амбиции, бурните отношения на НАТО и Русия карат хората да се чувстват все по-несигурни.

Допитването се основава на отговорите на над 10 000 души в 10 страни. Те са анкетирани през април от фирмата КомРес.

Фондация Глобални предизвикателства насърчава дискусиите по най-големите заплахи за човечеството, които биха могли да унищожат над 10 процента от населението. Дискусиите се водят с цел намиране на решение на тези заплахи.

Земята е изправена пред "масово изчезване на видове"
ThinkStock/Getty Images


Ужасът на войната: Разтърсващи кадри преди и след бомбите (СНИМКИ)

"Войната изглежда по-вероятна", казва Патрисия Луис, директор по въпросите на международната сигурност в мозъчния тръст Чатъм хаус. "Имаме доста голяма нестабилност, която е често пъти предшественик на войни", добавя тя, коментирайки резултатите от проучването.

деца война
Gulliver/Getty Images

"Две големи сили внасят смут в установения ред. Ние сме свидетели на инвазия на Украйна от Русия и виждаме как САЩ започва търговска война, скъсвайки споразуменията, към които ние останалите се опитваме да се придържаме", добавя анализаторката.
БТА