Повече от 110 души загинаха при наводнения в Пакистан
Повече от 110 души загинаха при наводнения в Пакистан / снимка: Reuters

Най-малко 110 души загинаха и хиляди останаха без покрив след наводненията в северозападен Пакистан и Кашмир, съобщи местен официален източник, цитиран от АФП. Армията има за задача да помогне на пострадалите от бедствието в най-тежко засегнатите райони Сват и Малаканд.

„Мога да потвърдя смъртта на 91 души на различни места през последните два дни", заяви за АФП Ахмад Билур, представител на провинция Хайбер - Пахтунхва (бившата Северозападна гранична провинция). Повече от 60 души загинаха само в района на Малаканд, а в Сват се срутиха няколко моста и комуникациите бяха прекъснати. „Спасителните операции срещат големи трудности - дъждът пречи на хеликоптерите да летят", уточни Билур, цитиран от БТА.

Най-малко 22 души загинаха и повече от 30 бяха ранени след като проливни дъждове връхлетяха пакистански Кашмир и предизвикаха срутването на десетки къщи, съобщи на пресконференция шефът на местните власти Сардар Атик Ахмад. „Ситуацията е много тежка и може да се влоши, тъй като повечето реки преминаха нивото на опасност", уточни той. „Заради наводненията повече от 30 000 души са напуснали района на Пешавар", обясни още Билур.