Повдигнаха 13 обвинения в убийство срещу стрелеца от Форт Хууд
Повдигнаха 13 обвинения в убийство срещу стрелеца от Форт Хууд / cнимка: Reuters

Срещу стрелеца от Форт Хууд бяха повдигнати днес 13 обвинения в предумишлени убийства и той ще бъде съден от военен трибунал, съобщиха световните агенции. Говорител на военното криминално следствие на САЩ обяви на пресконференция в тексаската военна база, че срещу военния психиатър Хасан може да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения.

Майор Нидал Малик Хасан откри на 5 ноември огън във Форт Хууд и уби 12 военни и един цивилен и рани 42-ма души. Не е изключено да му бъде инкриминирано и 14-о убийство, тъй като една от загиналите е била бременна, посочва ДПА. По повдигнатите обвинения 39-годишният обвиняем може да получи смъртна присъда.

Самият виновник за трагедията беше прострелян четири пъти от военни полицаи и се намира в интензивното отделение на военната болница в Сан Антонио, припомня БТА. Състоянието му по последни данни се е подобрило и той вече е изключен от апарата за изкуствено дишане. Лекарите смятали, че ще оживее и ще може да даде показания на следователите.

Властите все още разследват мотивите зад нападението. Според някои съобщения Хасан, който е предан мюсюлманин, бил недоволен, че му предстои изпращане в Афганистан. Освен това той напоследък все по-често говорел открито против войните в Афганистан и Ирак.

Първоначалните заключения на следствието са, че Хасан е действал сам във Форт Худ, но е поддържал контакти с лице, което е обект на разследване за тероризъм, е полицията не изключва възможността той да е искал да извърши самоубийствен атентат, посочва АФП.

Президентът Барак Обама е наредил да се провери цялата информация, събрана от разузнавателните служби за Хасан, и дали властите са предприели адекватни действия съобразно с нея, предаде АП.