Посланикът ни в САЩ: Музеят на Холокоста се въздържа от признаване на ролята ни за спасяването на близо 50 000 евреи
Посланикът ни в САЩ: Музеят на Холокоста се въздържа от признаване на ролята ни за спасяването на близо 50 000 евреи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Посланикът ни в САЩ: Музеят на Холокоста се въздържа от признаване на ролята ни за спасяването на близо 50 000 евреи
63795
Посланикът ни в САЩ: Музеят на Холокоста се въздържа от признаване на ролята ни за спасяването на близо 50 000 евреи
  • Посланикът ни в САЩ: Музеят на Холокоста се въздържа от признаване на ролята ни за спасяването на близо 50 000 евреи

Музеят на Холокоста във Вашингтон не отрича, а се въздържа от признаване на ролята на България за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта. Това заяви в интервю за Дарик посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Тя обясни, че идеята за кръщаване на кръстовище в столицата на САЩ на Димитър Пешев, който има ключова роля за спасяването на българските евреи, идва от американски евреин и единствено е подкрепена от посолството ни.

Поптодорова обаче призна, че „сдържаната” позиция на Музея на Холокоста датира най-малко от преди десет години, когато самата Поптодорова се е опитала да организира честване на 60 години от спасяването на българските евреи. „Сблъсках се с една много подчертана сдържаност от страна на музея за всякакво отбелязване за спасяването на тези близо 50 000, само защото страната ни не поема отговорност за 11 343-мата загинали в нациските лагери от Северна Гърция и нацистка Югославия”, коментира посланикът ни в САЩ.

Поптодорова съобщи още, че е изпратила в Градския съвет и снимки на паметника на Димитър Пешев в Йерусалим. „Аз съм изпратила тези снимки на паметника до Градския съвет. В посолството ние нямаме никаква размяна на мнения или какъвто и да е контакт с Музея за Холокоста. За мен беше изненадващо защо точно на нас пише един от техните изследователи - румънски изследовател, който в момента работи за музея. Бях изненадана, но така е преценил, така е постъпил. Въпросът е, че това очевидно затормозява процедурата в Градския съвет”, коментира още тя.

По думите й Музеят на Холокоста не отрича, а се въздържа от признаване на ролята на България за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта. „Аз не бих казала, че отричат. Това няма да е точно. Те искат една стъпка по нататък, която да обхваща съдбата на тези 11 343 загинали, т.е България да поеме отговорност за тях. Това е, което те очакват, за да може да се признае и другата следващата част от историята на Холокоста по нашите земи. Няма отричане, но има въздържане от признаване”, заяви Поптодорва.

Цялото интервю с посланика ни в САЩ Елена Поптодорова слушайте в сряда в предаването „Дарик Кафе”