Тери Бранстад
Тери Бранстад / Gulliver/Getty Images
Посланикът на САЩ в Китай Тери Бранстад е подал оставка, съобщи днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Помпейо, който обяви новината в Туитър, не посочи мотивите на Бранстад. Държавният секретар на САЩ благодари на посланика за работата му и отбеляза, че той е "допринесъл за възстановяване на баланса в отношенията между САЩ и Китай, с цел те да се основават повече на" конкретните резултати и справедливостта.

Китайското министерство на външните работи заяви, че не е било уведомено предварително за оттеглянето на американския посланик.
 

От посолството на САЩ в Пекин казаха в комюнике, че Бранстад е информирал за решението си президента Доналд Тръмп в телефонен разговор миналата седмица. Посланикът ще напусне поста другия месец.

Седемдесет и три годишният Бранстад два пъти е бил губернатор на щата Айова - през 1983-1999 г. и 2011-2017 г. Той беше посланик на САЩ в Китай от 2017 г., в период на нараснало напрежение между двете световни сили по въпроси като търговията, пандемията от новия коронавирус и протестите в Хонконг, отбелязва Франс прес.
БТА