Порошенко: Среща в Минск е един от последните шансове за примирие в Украйна
Порошенко: Среща в Минск е един от последните шансове за примирие в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Насрочената за сряда среща на върха в "нормандски формат" в Минск е "един от последните шансове да бъде обявено безусловно прекратяване на огъня и да бъде изтеглена тежката артилерия", заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Той говори на срещата си с гостуващия в Киев испански външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо.

Порошенко подчерта тясната координация на усилията на Украйна с Германия и Франция в подготовката на утрешната среща.

Украинският президент увери, че страната му полага огромни усилия, въпреки сложната ситуация, да провежда реформи - да се бори срещу корупцията и да създава благоприятен инвестиционен климат.

Досегашните разговори около подготовката на утрешната кризисна среща на върха за Украйна в Минск бяха полезни, но остават много открити въпроси, заяви в Берлин от своя страна германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс. Той призова Москва и Киев да не изпускат шанса, предоставен от срещата.

Срещата на върха в "нормандски формат" може да стане крачка напред, но не може да гарантира решаването на украинския конфликт, отбеляза шефът на германската дипломация. "Всички участници трябва да са наясно, че утре имаме голям шанс да направим първата и важна крачка към деескалация на конфликта и, надяваме се, към прекратяване на огъня. Още нищо не е постигнато. Самото провеждане на срещата не означава, че е постигнат успех", предупреди Щайнмайер.

Предстоящата среща в Минск в "нормандски формат" ще бъде за всички шанс да се съхрани световният ред, заяви в Европейския парламент върховната представителка на ЕС по външните работи и политиката по сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

"Утре ще има шанс, който не трябва да се изпуска. Шанс за спасяване на хора, за спазване на принципите на международното право, за запазване на суверенитета и за възстановяването и поддържането на мира в Европа", подчерта тя.

"Моето послание към преговарящите страни, особено към Русия, е следното: утре в Минск да се възползват от възможността и в края на краищата да съгласуват спазването на Минското споразумение", отбеляза тя. Според Могерини "само по този начин може да започне търсенето на изход" от украинската криза.

Тя констатира, че в Минск ще стои въпросът "да бъде запазено нещо като съществуващия глобален ред". "Ето, това действително е поставено на карта", посочи върховната представителка на Евросъюза по външната политика.

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция се очаква да се срещнат в беларуската столица Минск в сряда и да обсъдят как да сложат край на сраженията в Източна Украйна.

Източник: БТА