Северна Корея изглежда е извършила стрелба с реактивни системи за залпов огън, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Франс прес. Агенцията  отбелязва, че това е най-новата от поредица провокации от страна на Пхенян.

Северна Корея обмисля репресии срещу държавни служители

Южнокорейските въоръжени сили са засекли "траектории на полети", които вероятно са от севернокорейски артилерийски огън, съобщи Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул. "Нашите военни са засекли между 18,21 и 18,37 ч. днес траектории на полети, за които се предполага, че са от севернокорейска стрелба с реактивни системи за залпов огън", заяви Обединеният комитет, без да уточни броя им. "В тясно сътрудничество със САЩ военните ни засилиха наблюдението и бдителността си и са в състояние на повишена готовност", се казва още в съобщението.

Президентската служба за национална сигурност свика съвещание във връзка с тези стрелби и заяви, че следи отблизо ситуацията в случай на нови стрелби от страна на Пхенян.

Според Сеул Северна Корея изглежда е извършила артилерийски учения, посочва и Асошиейтед прес и подчертава, че това става броени дни след като САЩ са разположили модерни изтребители в Южна Корея за общи маневри.

Шест американски изтребителя Ф-35 пристигнаха в Южна Корея миналата седмица за 10-дневни учения, които приключват на 14 юли.

Готви ли се Северна Корея за нов ядрен опит и какви биха били последиците?

От началото на годината Северна Корея извърши редица оръжейни изпитания, включително пробно изстрелване на междуконтитентална балистична ракета - първото от 2017 г. насам. Сеул и Вашингтон смятат също, че режимът на Ким Чен-ун може в скоро време да осъществи седми ядрен опит. Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман предупреди, че ако това стане, ще последва "бърз и енергичен отговор".
БТА