Появи се видеозапис с отвлечения в Газа журналист на Би Би Си
Появи се видеозапис с отвлечения в Газа журналист на Би Би Си / снимка: БГНЕС
Отвлеченият британски репортер Алан Джонстън се появи на видеозапис, качен на ислямистки сайт. В записа кореспондентът на Би Би Си казва, че с него се отнасят добре и призовава за отмяна на международните санкции срещу палестинското правителство, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Не може да се определи кога е правен записът. Джонстън бе отвлечен на 12 март в град Газа от въоръжени палестинци и до сега от него нямаше вест.

Записът носи логото на групировката "Армия на исляма", за която се смята, че държи 45-годишния журналист. Джонстън изглежда в добра форма и спокоен. Показан е от кръста нагоре, облечен в червена блуза, седнал на черен фон. Той говори за страданията, които жителите на Газа са преживели, и приканва да бъдат отменени санкциите, наложени преди около година, за да се окаже натиск върху палестинското правителство на Хамас да признае Израел и да се откаже от насилието.

Във видеото похитителите на Джонстън повтарят исканията си Великобритания да освободи мюсюлмански затворници и преди всичко ислямския духовник Абу Катада. Той е заподозрян в тесни връзки с Ал Кайда и британското правителство го смята за "важен международен терорист". Той е сред десетината араби, които британските власти държат под стража или под домашен арест, смятайки ги за заплаха за сигурността. В същото време признават, че нямат достатъчно доказателства да ги изправят пред съда.

"Е, виждате, че британското правителство непрестанно работи да окупира мюсюлмански земи против волята на хората, които живеят в тях", казва на записа Джонстън. Той критикува британското военно присъствие в Афганистан и Ирак, където британците действат заедно със САЩ.

Записът прекъсва в момент, в който кореспондентът на Би Би Си започва да говори, обръщайки се към семейството си. Появява се текст, в който групировката казва, че Би Би Си е отказало да предаде посланието на Джонстън на близките му. Британското външно министерство заяви, че проучва медийните съобщения за записа.

Миналата седмица сътрудник на палестинския премиер каза, че Джонстън е жив и здрав и скоро може да бъде освободен. Британските власти отказват да изпълнят исканията на похитителите на Джонстън в замяна на освобождаването му.