Американският военен контингент в Германия
Американският военен контингент в Германия / Guliver/Getty Images
Полша смята, че макар американското военно присъствие в Германия да укрепва отбраната на Европа, разполагането на войски по-далеч на изток има по-голямо значение за възпирането на Русия, заяви полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от ДПА.

"Присъствието на американски войски в Полша играе много важна възпираща роля, по-важна от тази на същите войски, разположени западно от Полша", каза Чапутович.
Полша очаква САЩ да увеличат своите войски на нейна територия от 4500 на 5500 души в съответствие с декларация, подписана през юни от президентите на двете държави Анджей Дуда и Доналд Тръмп.

Тогава Тръмп каза, че новите войски в Полша може да дойдат от Германия или от друго място, тъй като САЩ не искат да изпращат допълнителни сили в Европа.
Попитан дали новите войски ще дойдат от Германия, Чапутович отговори: "Не смятаме така."

50 български военни участват в мащабното учение „AGILE SPIRIT - 2019“ в Грузия


"Американците трябва да решат. Според нас американските войски, които са в Германия, играят много положителна роля. Тяхното присъствие укрепва общата ни отбрана", каза той.

Дори с увеличаване на американското военно присъствие в Полша, числеността на войските там ще бъде доста по-малка от броя им в Германия, където има 35 000 военни на САЩ, но все пак тези сили действат като възпиращо средство срещу агресивна Русия, заяви Чапутович. "Русия внимателно ще помисли, преди да използва военни сили, ако види присъствието на чуждестранни войски, особено американски", каза той.

По думите му техническите подробности за разполагане на новите войски на САЩ на полска земя - като вида на силите и тяхното местоположение - би трябвало да бъдат потвърдени при предстоящото посещение на Тръмп в Полша.
 
БТА