/ БГНЕС
Варшава и Киев обявиха, че са се договорили да ускорят транзита на износа на украински зърнени храни през Полша за трети страни, което е първа стъпка в разрешаването на тяхната „зърнена война“, предаде АФП.

Тристранното споразумение между Полша, Украйна и Литва означава, че украинският износ на зърно - предназначен за пазарите в Африка и по-специално в Близкия изток - ще бъде пренасян директно през Полша, вместо първо да бъде проверен на границата между Полша и Украйна.

Дуда: Подкрепяме транзита на украинско зърно към азиатски и африкански страни

„От утре зърнените култури, които преминават транзитно към световните пазари през Литва, ще бъдат подложени на проверки в литовско пристанище, а не на границата между Полша и Украйна“, каза полският министър на земеделието Робърт Телус пред журналисти.

След като инвазията на Русия попречи на Украйна да използва традиционните черноморски маршрути за износ на зърно за световните пазари, реколтата беше изпратена по суша през Европейския съюз.

Моравецки предупреди Зеленски „никога повече да не обижда поляците”

Но поради логистични проблеми, зърното започна да се трупа в страни от ЕС, съседни на Украйна, и понижи местните цени.

Брюксел позволи на няколко страни да наложат временно ембарго върху украинските зърнени култури.

Полша, Унгария и Словакия обаче удължиха забраната, което предизвика дипломатически спор между Киев и неговите съюзници.
 
БГНЕС