/ iStock/Getty Images
Френската прокуратура поиска максималното наказание от 10 години строг тъмничен затвор за ръководителя на крайнодясна група, подготвяла атентати срещу френски джамии и политически личности, предаде Франс прес.

Групата "Организация на социалните армии" (OAS) е била основана през есента на 2016 г. и разбита през октомври 2017 година. Целта й е била да "възстанови" "Тайната въоръжена организация" (на латиница съкращението също е OAS), военно-политическа група, водила кървава кампания срещу алжирската независимост през 60-те години на миналия век.

Целта на групата беше "да се бори срещу имиграцията и ислямизма", резюмира пред съда 25-годишният й ръководител Логан Нисен, който си беше присвоил ролята на "регент".

Прокурорката заяви пред съда, че той е бил не просто "регент", а "абсолютен монарх в своето кралство на омразата", като подчерта, че той е пълен с омраза и решителност да действа, да координира и подтиква другите.

По време на съдебните прения обвиняемият се защитаваше спокойно. Той призна, че групата му е изповядвала крайнодясна идеология на омразата и е имала функционираща структура, но подчерта, че не би пристъпила към действия.

Освен него в членство в терористична организация са обвинени и други петима младежи. Прокуратурата поиска за тях присъди от 5 до 8 години.

От 2017 г. насам антитерористичната прокуратура на Франция е започнала шест разследвания, свързани с проекти за крайнодесни атентати, включително това срещу

"Организацията на социалните армии". Всички обвиняеми заявиха, че предполагаемите им намерения са били само на думи.