Авторът на "Подземната железница" Колсън Уайтхед
Авторът на "Подземната железница" Колсън Уайтхед / БГНЕС
Книгата "Подземната железница" от американския писател Колсън Уайтхед спечели наградата "Пулицър" за литература на церемония в понеделник, предаде Асошиейтед прес.

Романът, комбиниращ въображение и брутална реалност, е първото произведение от 20 години, което е лауреат на Американска литературна награда за роман и на наградата "Пулицър". В него авторът съчетава фантазиите си с прекалено правдоподобна история за бягството на едно младо момиче от робството на плантациите.

Българинът Стоян Ненов стана един от носителите на награда „Пулицър“ (СНИМКА)

Пиесата "Sweat" на Лин Нотидж спечели "Пулицър" за драма. Сюжетът й проследява как закриването на завод в Пенсилвания води до разпадане на приятелства и семейства, както и до опустошителен цикъл на насилие, предразсъдъци, бедност и наркотици. Постановката отбеляза дебюта на своята авторка на Бродуей, както и втората й награда "Пулицър". Първата тя получи за пиесата "Разорени" през 2009 г.

"Наблюдавах как бедността и икономическата стагнация започваха да променят нашата американска действителност и как културата нададе вик. Много съм поласкана. В момента съм малко замаяна", каза Лин Нотидж, след като й връчиха наградата.
БТА