Подновиха издирването на оцелели в Коста Конкордия, 5-годишно дете може да е сред жертвите
Подновиха издирването на оцелели в Коста Конкордия, 5-годишно дете може да е сред жертвите / снимки: Reuters

Италианските спасители възобновиха търсенето на оцелели и изчезнали в круширалия кораб "Коста Конкордия", съобщиха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на говорителя на италианските противопожарни служби Лука Кари, който ръководи спасителните работи. Операцията е надпревара с времето, предвид влошаващите се метеорологични условия. Освен това трябваше от резервоарите на съда да бъде източено опасното за околната среда гориво, посочва той.

Корабът продължава едва-едва да запазва равновесие в плитчините, така че водолазите трябва да се движат много внимателно, обясни Кари. И най-лека промяна в позицията на "Конкордия" е опасна и ще означава да прекъснем търсенето отново, добави той.

Първоначално ръководителят на спасителния водолазен екип Модесто Тилда каза, че разполагат с между 12 и 24-часов прозорец да приключат работа, но Лука Кари уточни, че няма краен срок, тъй като ситуацията продължава да се променя.

При крушението на кораба на борда е имало 4229 души. До момента е потвърдена смъртта на 11, а около 20 души остават в неизвестност.

Трагедията с "Коста Конкордия" продължава да поражда въпроси както във връзка с обстоятелства около самото крушение, така и във връзка с хората, намирали се на борда, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

От сряда италианските власти, разследващи трагедията, издирват жена, намирала се на борда на кораба в нощта на крушението. Жената вече е идентифицирана по снимка и се предполага, че е 25-годишната танцьорка от Молдова Домника Чемортан. Тя не фигурира обаче нито в списъка на пасажерите, нито в списъка на персонала. За нея се твърди, че е вечеряла с капитана на кораба Франческо Скетино малко преди трагедията, а после е била забелязана в салонче в близост до капитанската кабина. Затова разследващите смятат, че дамата може и да е станала свидетел на нещо, свързано трагедията и събитията, които са я предшествали. Освен това те ще се опитат и да изяснят статута й на кораба. Засега е установено, че преди три години тя е била танцьорка на друг туристически кораб.

Подновиха издирването на оцелели в "Коста Конкордия" 5годишно дете може да е сред жертвите
netinfo

Италианските издания съобщават също, че най-малката жертва на трагедията може да се окаже 5-годишно дете. Даяна пътувала с баща си и с неговата приятелка на злощастния кораб. Според очевидци бащата и детето са скочили или паднали във водата и оттогава не се знае нищо за тях. Приятелката на бащата единствено успяла да се спаси. Снощи майката на момиченцето отправи сърцераздирателен призив по италианската телевизия РАИ Тре за информация за детето от онези, които са го видели за последно.

"Кориере дела сера" съобщава и за друг любопитен факт. На 14 август Франческо Скетино е извършил отново рискована маневра край Джилио, когато е доближил лайнерът само на 230 метра от брега.

Операцията по издирване на телата на загиналите и по евентуалното откриване на оцелели беше подновена. Италианският министър на околната среда Корадо Клини заяви обаче пред парламента, че има опасност метеорологичните условия в района да се влошат, предаде Ройтерс.

Той поясни, че компанията, оператор на кораба "Коста крочиере" е била призована да предприеме бързо мерки, за да ограничи щетите за околната среда в случай на пропукване на горивните резервоари на лайнера.

Според Клини изпомпването на горивото от кораба може да отнеме най-малко две седмици, но не може да започне, докато операциите по издирване на оцелели и трупове не бъдат приключени.