/ iStock/Getty Images
Почина момченцето Раян, което от 5 дни беше на дъното на пресъхнал кладенец. За 5-годишното мароканче имаше мащабната операция по спасяването му, но тя бе неуспешна, предадоха световните агенции.

Спасителните екипи положиха големи усилия, за да спасят детето. Те прокопаха първо дупка, а после тунел, за да достигнат до момчето на дъното на пресъхналия кладенец. Въпреки тези усилия детето не можа да бъде спасено.

Съобщението за смъртта му дойде от мароканското кралско семейство, а после крал Мохамед Шести лично се обадил на родителите на момченцето.


До трагедията се стигна в село Игран в северната част на страната. Детето паднало в 32-метров пресъхнал, тесен и труднодостъпен кладенец преди 5 дни. През тези 5 дни спасителни екипи успяха да спуснат кислород и вода през тръби и бутилки в кладенеца до Раян, но те не бяха сигурни дали детето изобщо е в състояние да ги използва.


Историята потресе мароканците. Хиляди хора се стекоха на мястото на трагедията и стояха там дни наред в очакване спасителните екипи да извадят детето живо. Съдбата на момченцето породи голяма вълна от съчувствие и в социалните мрежи, от Магреб до Ирак, Йемен, Канада и САЩ, където хора на различни езици пишеха, че се молят Раян да бъде изваден жив.


Трагедията напомни подобна драма в Андалусия в Испания, където преди три години дете падна в дълбок над 100 метра кладенец с диаметър от 25 сантиметра. След мащабна спасителна акция трупът на двугодишният Хулиан бе изваден след 13 дни.
БТА