По-строги мерки за европейците при влизането им в САЩ
По-строги мерки за европейците при влизането им в САЩ / netinfo

Европейците, освободени от виза, които искат да пътуват в САЩ, ще трябва да поискат разрешение 48 часа преди тръгването си. Това съобщава американският министър по вътрешната сигурност Майкъл Чертоф.

"Искаме да увеличим равнищата на сигурност с електронно разрешение, обяснява той пред германското списание "Шпигел". Пътниците от 13 страни на ЕС, които са освободени от визи, ще трябва да се регистрират 48 часа преди заминаването в интернет сайт и да попълнят формуляр, като отговорят на многобройни въпроси. Според Чертоф новата мярка е необходима заради опасността, каквато представляват ислямските екстремисти в Европа.

Разглеждайки областите, където сме уязвими, става ясно, че пътуването на европейците без визи е една от тях, оправдава се американският министър. Сега американците водят нови преговори по временно споразумение, сключено през октомври с ЕС за предоставяне на данни за пътниците на самолетите. Това споразумение улесни достъпа до 34 данни, предоставяни от пътниците на самолетните компании при закупуване на билет за САЩ, като се започне от адреса на пътника, телефонния му номер, маршрута на пътуването и се стигне до номера на кредитната карта. Сега американците искат да съхраняват по-дълго данните - до 40 г. вместо три и половина. Пред "Шпигел" Чертоф не крие решимостта на Вашингтон да не отстъпва по този въпрос.