Писмо с рицин изпратиха на кмета на Ню Йорк
Писмо с рицин изпратиха на кмета на Ню Йорк / снимка: БГНЕС

В писмо, адресирано до кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, са били открити следи от рицин. Писмото не е стигнало до самия Блумбърг, посочва БГНЕС.

Подобно писмо е било получено и в централата на обществената организация "Кметове против нелегалните оръжия" във Вашингтон, член на която се явява именно кметът на Ню Йорк. ФБР е започнало разследване на инцидента, като до момента не е ясно кой е подателят на писмата.

До президента на САЩ Барак Обама тези дни също е било изпратено писмо със смъртоносната отрова рицин, съдържащо заплахи, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС.

По данни на Ен Би Си в писмата се отправят заплахи към президента и кмета във връзка с позицията им по въпроса за контрола над търговията с огнестрелни оръжия. И трите писма са били подадени на 20 май в малкия град Шривпорт в щата Луизиана, съобщи телевизията, позовавайки се на полицейски източници. В момента експерти се опитват да установят има ли отпечатъци на пръсти по пликовете.

В средата на април до Обама, до сенатора Роджър Уикър и до съдия в щата Мисисипи бяха изпратени подобни писма, допълва БТА. Федералните власти обвиниха 41-годишния Еверен Душки, заподозрян като техен подател. Той бе арестуван в щата Мисисипи, обвинен в притежание на биологично оръжие и в опит да го използва за убийства. Заплашва го доживотен затвор.

През последните години стана традиция писма с подозрителен бял прах да бъдат изпращани до различни политици, редакции на средства за масова информация и други. Направеният лабораторен анализ в повечето случаи показва, че съдържащият се в писмата бял прах е безвреден.

 

Рицинът, който е с растителен произход, може обаче да бъде опасен. От семената му се получава рициново масло, използвано като медикамент. В големи дози обаче, най-често при вдишване, рицинът може да доведе до смърт.