Цветана Пиронкова отпадна от 1/4-финалите на Откритото първенство на САЩ по тенис, като загуби с 1-2 сета срещу 23-кратната шампионка от турнири от Големия шлем Серина Уилямс - отделните части 4-6, 6-3, 6-2. Величественият мач продължи цели два часа и 15 минути игра. 

Двубоят на майките бе наречен 1/4-финалът Пиронкова - Уилямс
БГНЕС

Двубоят на майките бе наречен 1/4-финалът Пиронкова - Уилямс
БГНЕС

Двубоят на майките бе наречен 1/4-финалът Пиронкова - Уилямс
БГНЕС

Двубоят на майките бе наречен 1/4-финалът Пиронкова - Уилямс
БГНЕС

Четвъртфиналът на US Open между българката и бившата номер едно в света на тениса започна след 19 ч. Цвети видимо започна да изпитва и сериозна умора от натрупалите се часове на корта. Американката вече има 5 победи от 5 мача с Пиронкова, решаващо за трудната й победа този път бе сервисът й – тя направи цели 20 аса.

Цвети си тръгва с чек от 425 000 долара за достигането до четвъртфиналите в Ню Йорк и с високо вдигната глава, след като бе равностойна през почти целия двубой на по-малката от сестрите Уилямс.

МАЧЪТ НА ЖИВО: 

ПЪРВИ СЕТ:

0:1 гейма - Уилямс запчна много силно. Благодарение на два аса дръпна с 40:0. След страхотна къса и после прехвърлящ удар над излязлата напред американка, Пиронкова намали до 40:15. Непредизвикана грешка на Серина - 40:30. С нов ас обаче Уиллямс взе първото си подаване.

1:1 гейма - Страхотен гейм за Цвети, която направи и първия си ас, след което дръпна с 40:0. Серина върна едва точка, но след едно разиграване, при което и мрежата помогна, Пиронкова взе първия си гейм. 

1:2 гейма - Добър ретур на Цвети предизвика грешка от бекхенд на Уилямс и 0:15. Нов ас на Серина изравни точките. Форхенд по диагонала на българката обаче отиде в аут, а след това Серина спечели нова точка от сервис. След още един сбъркан бекхенд на американката се стигна до 40:30, но с ас номер 5 приключи и геймът.

2:2 гейма - Още един лесен гейм за Цвети, в който Уилямс не успя да върне нито един ретур в полето и той завърши на нула точки. 

3:2 гейма - Пробив за Пиронкова. Българката изтласкваше Серина зад основната линия с мощни бекхенди. Американката с хубав уинър от форхенд и 30:15, но после Цвети с атакува с дълбоки удари и завърщващ такъв с предната страна на ракетата - 30-30. Тук дойде и първата двойна грешка на Серина, което осигури първа тока за пробив в мача, но с ас американката спаси. Още една грешка, този път от бекхенд, доведе до втора възможност за пробив, който бе реализиран с уинър от бекхенд по правата.

4:2 гейма - Пиронкова отново доминира, с което затвърди пробива си. 

4:3 гейма - Уилямс беше безкомпромисна. Серина натисна в следващия си сервис гейм, в който взе бързи три точки, а след това го завърши с брутален уинър от форхенд по диагонала.

5:3 гейма - Тежък гейм за Цвети. Тя сервираше с нови топки. В средата на гейма се стигна до 30 равни, но непредизвикана грешка от форхенд на Серина даде гейм бол на българката, след което с втория ас покачи на 5:3.

5:4 гейма - Уилямс не отстъпи и приближи Пиронкова. 

6:4 гейма - Българката беше безкомпромисна и взе първия сет.

ВТОРИ СЕТ: 

1:0 гейма - Страхотно начало на Пиронкова! Тя обърна Уилямс от 15:30 благодарение на сечен бекхенд в аут на американката, уинър по бекхенд по правата на Цвети и аут от форхенд на Серина.

1:1 гейма - Пробивът е върнат. С мощен форхенд-уинър Серина поведе с 30:15 при сервис на Цвети. Мрежата отново помогна на българката в следващия момент, но със серия от дълбоки удари на американката провокира сбъркан бекхенд от Пиронкова. Стигна се до първи шанс за пробив на Уилямс. След грешка от форхенд Цвети допусна рибрейк.

1:2 гейма - Два поредни форхенд-уинъра и 30:0 за Серина. Резултатът стана 40:0 след ас номер 10. Три непредизвикани грешки на американката обаче позволиха на Пиронкова да изравни. Мощен сервис и предимство за Уилям. След чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал на Цвети се стигна до нов дюс. С нов ас на американката и после грешка от задната страна на ракетата на българката геймът бе приключен.

2:2 гейма - Цвети изравни. 

2:3 гейма - Уилямс показа страхотна игра и взе гейма, като остави Пиронкова на 0. 

3:3 гейма - Отличен сервис гейм за Цвети. Уилямс атакуваше много аргесивно, но без резултат, а с бекхенд-уинър по диагонала, българката си взе подаването. 

3:4 гейма - Уилямс отново излезе напред. 

3:5 гейма - Бързи три непредизвикани грешки на Пиронкова доведоха нещата до 40:0 за Серина. Цвети върна една точка, но след маратонско разиграване с невероятни разменени удари завърши с неуспешен опит за къса на Пиронкова и пробив за Уилямс!

3:6 гейма - Серина запази стабилното си представяне, с което взе гейма и сетът приключи. Резултатът е изравнен.

Всичко ще се реши в третия сет след като двете си поделиха първите два.

ТРЕТИ СЕТ: 

0:1 гейма - Истински маратонски първи сервис гейм за Цвети. Стигна се до шанс за пробив след две атаки от ретур на американката. Мрежата обаче отново помогна на Пиронкова. Нов форхенд-уинър на Серина след вкаран ретур при втори сервис ѝ даде предимство. Българката трябваше да спасява точка за пробив, като ретур-уинъ на Уилямс излетя в аут. Дълго разиграване завърши с грешка на мрежата на Цвети, а за пети път се стигна до дюс. Бекхенд в мрежата на българката и тя трябваше
да защитава нова точка за пробив, но Уилямс успя да изтръгне гейма.

0:2 гейма - Чудесна игра на българката в защита и 30 равни. Серина обаче направи смач от средата на корта – 40:30. Бекхенд-уинър по правата на Цвети и дюс. Два неуспешни ретура обаче на Пиронкова и гейм за американката.

1:2 гейма - Първи гейм за Цвети в третия сет. Тя спечели бърза точка след сервис при 15-15, но след ретур-уинър от бекхенд на Серина отново нещата отидоха към пробив. След добра комбинация от форхенд по обратния диагонал и бекхенд по правата на Пиронкова се стигна до 30 равни. Грешка от задната страна на ракетата на Уилямс и геймбол за Цвети. Умопомрачителен форхенд-уинър по обратния диагонал на Уилямс докара нещата до дюс, но пък грешка на американката даде предимство на нашето момиче. Нова помощ от мрежата, а след нов сбъркан форхенд от Уилямс и гейм за Пиронкова.

1:3 гейма - Два нови аса помогнаха на Уилямс да вземе сравнително бързо и лесно сервис гейма си.

2:3 гейма - Бърз гейм за Цвети Пиронкова, която се задържа близо до опонентката - на един пробив.

2:4 гейма - Пореден гейм за Серина и 19-ти ас, придружен с няколко грешки от ракетата на Цвети, доведоха резултата до 4:2.

2:5 - Серина с нов пробив. 

2:6 - Американката спечели сета, гейма и мача срещу Цвети в двубой, достоен и за финал на турнира. 

Пловдивчани проследиха с много емоции пред телевизорите достойното представяне на своята съгражданка Цвети Пиронкова, предаде репортер на NOVA от Пловдив. Десетки запалянковци дойдоха и на кортовете на Локомотив, където започна кариерата на Пиронкова. Някои от тях бяха довели и децата си.

Настроението на съгражданите си преди двубоя обобщи един от спортните символи на Пловдив, легендарният футболист на Локо Пловдив Христо Бонев. В социалните мрежи той написа: „Цвети, вярваме в теб, ще стигнеш далеч!“


Бившата първа ракета на България си гарантира 430 точки, с които ще се озове на около 155-то място в световната женска ранглиста WTA, информира gong.bg. Преди турнира тя дори не беше сред първите 1000 след 3-годишното си отсъствие от кортовете.