Пилотът на катастрофиралия етиопски самолет не е изпълнил последните указания
Пилотът на катастрофиралия етиопски самолет не е изпълнил последните указания / снимка: Reuters

Пилотът на етиопския самолет, който се разби в Средиземно море, край ливанското крайбрежие, не е изпълнил последното указание на контролната кула, съобщи ливанският министър на отбраната Елиас Мур, цитиран от Франс прес. "Записът показва, че диспечерите са дали указание на пилота да направи завой, за да избегне бурята, но самолетът е летял в точно обратната посока", каза Мур по телевизията. "Не знаем какво се е случило, не знаем дали пилотът е запазил контрол над самолета", добави той.

Боинг-737 на Етиопиън Еърлайнс с 90 души се разби в морето през нощта в неделя срещу понеделник малко след като излетя от Бейрут за Адис Абеба. Едва ли има оцелели в катастрофата, която вероятно се дължи на лошото време, отбелязва АФП.

"Запазваме надежда, но е малко вероятно да бъдат открити оцелели", каза ливанският министър на здравеопазването, цитиран от БТА.

Съединените щати изпратиха ескадрения миноносец "Ръмпейдж" в района на катастрофата на етиопския самолет, предаде ИТАР-ТАСС. Екипажът на кораба ще окаже помощ в издирването и спасителните операции. В разследването на катастрофата ще участват специалисти от американското Управление за сигурност на транспорта, съобщи във Вашингтон помощник-държавният секретар Филип Кроули.